M-ai făcut curioasă şi am citit puţin pe net despre şofran.
Se pare că ceea ce am eu în grădină nu este şofran. Tipul meu de crocus nu este şofran, ci este un "frate" al şofranului. Dacă nu greşesc, tipul de crocus pe care îl am eu este
Crocus chrysanthus.
Denumirea ştiinţifică a şofranulului este
Crocus stativus.
El arată aşa :
Fişiere ataşate:
saffron1.jpg [ 145.47 KiB | Vizualizat de 15058 ori ]
Diferenţa dintre şofranul adevărat şi brânduşele mele sunt stigmatele, care sunt foarte mari şi foarte vizibile la şofran.
Sunt necesare aproximativ 70.000 de stigmate pentru a obţine 500 g de şofran şi de 2,5 kg de stigmate proaspete pentru obţinerea a 500 g de produs uscat.
Uite foto cu stigmate recoltate şi uscate :
Fişiere ataşate:
sofran-recoltat.jpg [ 39.29 KiB | Vizualizat de 15058 ori ]
Tot pe net am citit că are multe proprietăţi terapeutice benefici, dar trebuie avută mare grijă, deoarece are şi acţiuni negative:
Şofranul are proprietăţi antispasmodice, stomahice, analgezice, antiasmatice, antitusive, este un tonic gastric şi al sistemului nervos central.
Şofranul sub formă de tinctură sau decoct este indicat în tulburările menstruale, depresie, tuse, astm bronşic, gută, febră, boli biliare şi hepatice, menstre dureroase, dispepsii, atonie gastrică, meteorism abdominal şi balonări.
Extern, şofranul sub formă de extract, pulbere sau tinctură, este un remediu eficient pentru afecţiunile hemoroidale, echmoze, conjunctivite, flegmoane şi dureri dentare.
Planta este contraindicată în sarcină, putând provoca metroragii şi chiar avort, hemoragii puternice, diaree,colici abdominale, vărsături sau chiar deces.