ca tot mai devreme vorbeam despre niste tehnici un pic mai avansate:
TEHNICI DE MODELARE:
Pe langa cele expuse pana acum(legarea, defolierea, tunderea/taierile, mai sunt si tehnici de modelare care presupun mai multe cunostinte in domeniul horticol, aplicabile in crearea unui bonsai. Se folosesc pentru echilibrarea coroanei copaceilor, in a completa spatiile goale nedorit de mari, modalitatile cunoscute de altoire, marcotaj, fuziune:
sau
[/quote]
Inafara tehnicilor de modelare mai sunt si tehnici ce au menirea de a da senzatia ca avem in fata un pom de o varsta apreciabila(desi acesta are o varsta mica), acestea fiind tehnicile de imbatranire a aspectului pomisorului:
TANUKI pe care am explicat-o in topic separat.
JIN
Aceasta tehnica, vizeaza evidentierea unei ramuri a pomisorului, sau a intregului varf al pomisorului, prin decojirea totala a acesteia si prelucrarea ei ca un lemn mort. In natura de nenunmarate ori se intampla ca unui pom din diverse motive sa i se rupa o ramura, iar din cauza intemperiilor sau animalelor, aceasta sa ramana fara coaja si in timp, natura, cu bine-cunoscuta-i pricepere si arta sa modeleze acest ciot.
SHARI
Aceasta tehnica presupune cojirea scoartei de pe trunchiul pomului, ramanand doar o vena sau mai multe vene de lemn care sa hraneasca foliajul, numita/numite “vena/venele vietii”. La anumite specii de conifere, scoarta moare in mod natural, lasand doar cateva vene ce alimenteaza foliajul.
SHARIMIKI
Sharimiki reprezinta efectul de lemn mort aplicat bonsai-ului.
SABAMIKI
Reprezinta scorburile din copaci, care s-au format odata cu caderea unei ramuri principale si putrezirea locului respectiv. Se pot realiza prin gaurirea trunchiului cu un burghiu mai mare si modelarea respectivei gauri ca o scorbura. Important este a nu gauri trunchiul complet si de tinut minte ca zonele din continuarea acestor gauri vor muri din cauza lipsei de seva.
URO
Reprezinta gaurile din trunchi, care in natura se formeaza in urma putrezirii locului unde s-a rupt o ramura.
In oricare din tehnicile care presupun decojirea trunchiului sau ramurilor, trebuiesc acoperite marginile scoartei cu mastic, timp de aproximativ 7-10 zile pentru uro, ori un intreg sezon de crestere pentru sabamiki. Zona trunchiului expusa in urma actiunilor asupra acestuia, trebuie protejata, cel mai des folosita, in acest sens, fiind sulfura de calciu.
Tehnicile se pot folosi separat sau combinate pe aceeasi planta, insa trebuie in acest caz a se avea grija sa ramana destula scoarta care sa sustina viata in planta…
Inainte sa se procedeze la vreuna din aceste tehnici, este necesar a se urmari in natura, cu atentie, aspectul natural al lemnului decojit, scorburit etc., pentru a se replica cat mai fidel pe pomisorul in cauza. Este important a se observa aceste aspecte, pe cat posibil, pe specii de acelasi fel, intrucat aplicand de ex. pe un ienupar modelul de rupere sau sfasiere a trunchiului tipic unui ulm, vom obtine un efect nenatural si prin urmare eu personal consider ca se strica pomisorul degeaba…..