Replantare Bonsai!
Am avut emotii dar sper sa fi facut totul ca la carte.
Asadar, intii se curata radacina de solul in care a stat planta si de radacinile moarte, putrezite, ... pe care cu siguranta le gasim in ghivecele stupide in care unii tin bonsai-ul. Asta este partea mai “murdara” la care “sefa” comenteaza cel mai mult, mai ales dupa ce am patat covorul, am rasturnat punga cu substrat pe parchet (stiti cum faca ala pe parchet? ... parca joci zaruri).

Asadar, dupa ce curatam radacina, foarte bine dar cu blindete, sa nu ranim prea tare radacinile subtiri, ramificate, taiem radacinile groase. Acestea din urma au doar rol de sustinere, absorbtia apei si mineralelor se face prin radacinile subtiri. Daca planta a stat intr-un ghiveci inchis cu siguranta, in centrul radacinii vom gasi multa materie moarta. Aceea se indeparteaza pina la tesutul viu, curat (inca o data, cu blindete dar pina la capat). Una-doua radacini groase lasam doar daca vrem sa plantam bonsai-ul in tavite speciale, unde acesta se ancoreaza cu sirma. In cazul meu, fara ...
Apoi, in zona de plantare adaugam o cantitate de substrat (eu folosesc substrat mineral granulat, special pentru bonsai care are calitatea de a inmagazina apa fara exces si de a o elibera treptat; astfel udarile sunt mai rare) si ii dam o forma conica, cit sa se potriveasca cu escavatia facuta in centrul radacinii (pentru ca acolo ajungem greu pentru a asigura contactul intim al substratului cu radacina si pentru eliminarea aerului).

In continuare, se aseaza bonsai-ul pe movila de substrat, se preseaza usor iar radacinile subtiri, ramificate se rasfira cit mai mult, sa acopere o subrafata cit mai mare. In timp ele vor ocupa spatiul de plantare.

Dupa pozitionarea plantei, se adauga substrat pina la acoperirea totala a radacinilor, pina la limita trunchiului si, cu un betisor de bambus, se impinge substratul in toate directiile, pentru a pune in contact substratul cu radacinile subtiri. Acolo unde betigasul patrunde adinc, se roteste usor si se misca scurt inainte-inapoi; o mica “pilnie” de granule se va face si ne oprim cind granulele nu mai curg.

In final se niveleaza substratul, se preseaza usor, se adauga sfagum (pentru retinerea apei) si se uda moderat. In timp sfagum-ul se va “aseza” ca o paturica de muschi “batrin si obosit”.

Si ... sper sa fi facut treaba buna.