Forum «Flori-si-Plante.ro»
Discutii utile despre flori si plante
 
Acum este 28 Mar 2024 19:47




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: sa mai vorbim un pic despre bonsai ....
MesajScris: 21 Feb 2011 16:11 
Neconectat

Membru din: 10 Feb 2009 00:04
Mesaje: 327
Localitate: Bucuresti
Daca tot ne apropiem oarecum de primavara, mi s-a parut nimerit sa mai discutam despre colectarea pomisorilor…
Putem sa-i colectam de pe la jumatatea lui februarie… desi din experienta pot spune ca cele mai “rodnice” recoltari le-am facut pe iarna, cand zapada era groasa pe pamant, cu o singura conditie: sa protejati cat mai bine radacinile de inghet sau de temperaturile scazute de afara… Trebuie avut in vedere ca peste iarna plantele intra in hibernare. O colectare a plantei, cu mare grija fata de balotul de radacini(care e bine sa ramana cat mai putin atinse si cat mai compacte cu solul initial), transplantarea plantei intr-un vas sau in alt teren, planta urmand sa se “trezeasca” in noul vas, va da rezultate bune… Colectarea pomisorilor pe timp de repaos nu da mari “rateuri” atat timp cat radacina nu e afectata de temperaturile scazute ….
Recoltarea pe parcursul anotimpului friguros are si avantajul ca se poate vedea clar structura pomisorului : frunzisul nu mai impiedica a se vedea trunchiul, ramurile etc., nemaiancurcand privirea, nemaicreand iluzia unui pom bine structurat datorita frunzisului…. Astfel de avantaj este mult mai util pasionatului culegator de yamadorimi, putand sorta din start si fara efort un pomisor de calitate…
Eu personal, recunosc, recoltez, culeg, colectez tot timpul anului, mai putin in lunile iulie-august; insa incepand cu finele lunii octombrie, pana in iunie inclusiv, pentru mine este sezon plin de recoltare…
Ma repet, insa vreau sa atrag atentia ca aceste recoltari din anotimpul rece, au doua inconveniente:
1) pamantul inghetat: In cazul acestui pamant inghetat de la suprafata solului, care poate cobora pana la 25-30 cm adancime, va fi urmat de o portiune mai moale/noroioasa de sol. Saparea cu grija in jurul perimetrului radacinilor, apoi in adanc pe sub radacini, va avea ca rezultat obtinerea unui mare balot de pamant si radacini. Tendinta ar fi de a indeparta in parte acest sol de pe langa radacini … O tendinta oarecum fireasca, insa nefolositoare plantei: solul fiind inghetat deasupra, va rupe odata cu indepartarea lui radacinile din imediata continuare a trunchiului in sol… Acest lucru ne va impiedica sa obtinem un bun nebari: radacinile de suprafata, atent orientate ne dau acel aspect de pom batran, ori indepartarea lor odata cu solul inghetat nu ne va mai permite a obtine sau a pastra acest efect… Odata cu solul s-ar indeparta si radacinile secundare, care in perioada rece devin casante si imediat s-ar rupe si ele…

2) temperatura scazuta cu care ia contact radacina: pe parcursul dezgropari radacinilor, acestea se expun vrand–nevrand la temperaturile scazute de afara.. O expunere indelungata la temperature negative, nu are alt efect decat inghetarea radacinii.. Pentru a preveni acest lucru, ar fi posibilitatea unei mai rapide miscari a recoltatorului sau alegerea unei zile de recoltat cu temperaturi peste zero grade Celsius. Dupa extragerea plantei din sol, impreuna cu balotul de radacini + pamant (pamantul ramas in jurul radacinilor le protejeaza si el de temperaturile de afara, pana la locul de transplantat macar) este recomandat sa folositi saci de canepa si nu de iuta, acoperiti cu o patura sau sac plastic, pentru a pastra o temperatura cat mai putin negativa in acest sector delicat al plantei.

Dupa recoltare, pastrarea plantelor in interior sau in locuri cu temperaturi pozitive in mod constant, nu va face decat sa trezeasca prematur planta culeasa…
Eu, plantele culese in perioada octombrie-martie, le las afara. Daca sunt replantate in vas, ingrop in frunze uscate, atat vasul cat si planta, peste care pun (daca am de unde.. si anul asta am...) zapada. Daca plantele le pun direct in sol(groapa in acest caz are in jur de 50 cm adancime), atunci baza plantei o acopar cu frunze uscate si zapada. In ambele cazuri, daca plantele sunt transplantate in vase sau in sol, caut un loc mai dosnic pentru ele, loc in care-si vor petrece restul iernii.

Trezirea din primavara, s-ar putea sa fie mai tarzie, insa solul ramas in jurul radacinilor, acel balot, va ajuta planta sa nu resimta atat de dur trecerea de la un sol la altul, de la un mediu la altul la nivelul radacinilor...
Se poate recolta practic in orice anotimp, cu o conditie: fie sa feresti radacina de frig daca este in anotimpul rece, fie sa-i pastrezi o temperatura cat mai apropiata de cea din sol si umezeala constanta in anotimpurile calduroase, "cheia" succesului unei recoltari fiind de fapt in conditiile ce le asiguri plantei dupa acest moment...

Am intalnit si ideea ca daca nu se poate recolta pomisorul cu o parte considerabila de radacina, ar fi bine sa se reduca proportional si coroana acestuia..... Adica proportional cu masa radacinii recoltate sa se reduca si coronamentul.... Nu stiu ce sa zic despre ideea asta, mie mi se pare destul de interesanta......
Acum se mai ridica o problema, fireste pentru recoltarile facute in sezoanele normale ale anului, nu iarna: pastrarea unei coroane minime si o cantitate cat mai mare de radacina s-ar recomanda? Mergand pe ideea ca radacina ar putea sustine mai usor o planta cu o coroana mica ...., sau masa verde poate prelucra o cantitate suficienta de hrana si in cazul in care radacina ar fi redusa? Pe undeva ar avea o logica, insa in practica? Avand in vedere ca plantele rupte din natura, unele reduse drastic din vari motive, isi pastreaza neatinsa radacina si se refac destul de repede, as inclina ca reducerea coroanei la un nivel minimal si pastrarea unei cat mai mari cantitati de radacina nu ar trebui sa afecteze negativ planta...., echivaland cu o mai drastica rarire a acesteia.... De altfel multi practicanti de bonsai reduc aproape de zero coroana, pastrand o parte din trunchi si radacina neatinsa, urmand in functie de lastarire sa recreeze practic planta ... Asta ar insemna ca daca fac o recoltare, important ar fi sa reduc masa verde, in asa fel ca masa radacinii sa exceada coroanei....

E adevarat ca si invers ar fi o oarecare logica...: daca masa verde poate sintetiza hrana necesara plantei, aceasta (planta in intregul ei, inclusiv radacinile)ar trebui sa se regenereze in bune conditii..., chiar daca radacina ar fi mai redusa.... Si in natura ar fi asa ceva: cand radacina este mancata de una-alta oratanii, planta se regenereaza, fara sa-si reduca mult sau fara sa-i reduca cineva din coroana, in ale bonsailor echivaland cu o tundere drastica a radacinilor...

Eu de obicei urmaresc ca radacina sa fie mai "deasa" decat coroana si cand nu reusesc, reduc coroana ... Nu stiu daca e bine sau nu, dar in marea majoritate a cazurilor, planta suporta bine aceasta operatie....
Bineinteles ca in tot ce am zis mai sus, ma refer la foioase, cu coniferele fiind un caz special..

Si cand vine primavara, ce facem?

Pai in primul rand ne bucuram ca a trecut iarna! Inspectam pomisorul(ii) sa vedem ce a cedat si ce a ramas in viata la acesta(acestia), cum se echilibreaza in pomisor(i) circuitul sevei, cum se trezeste pomisorul(pomisorii)…. Consider ca nu ar trebui sa ne grabim sa-i scoatem afara, caci vremea inca se poate intoarce brusc, iar schimbarile bruste ar putea sa-i dea peste cap sau mai rau, sa-i omoare. Asa ca daca sunt pomisori ce deja s-au trezit, inchideti geamul la balcon sau sera, pana vremea se va stabiliza… Nu veti avea cum sa-i “adormiti”, insa aveti cum sa le asigurati o trezire buna….
Nu ar trebui sa va grabiti nici cu tunsul deocamdata. Ar trebui lasati pomisorii sa incepa sa desfaca mugurii. In functie de cati muguri sunt pe ramuri, va dati seama de “echilibrarea” sau de “dezechilibrarea” circuitului sevei in planta: in ramurile cu mai multi muguri, fireste, e mai multa seva, iar in ramurile cu mai putini muguri e mai putina. Pentru a echilibra acest lucru, indicat ar fi sa rariti din muguri in locul unde sunt mai desi… Daca aveti rabdarea sa lasati sa se desfaca mugurii si sa lastareasca, indicat ar fi sa curatati din lastari din locurile unde sunt mai desi, lasand neatinse locurile unde acestia sunt mai rari. In aceste din urma zone ale plantei, indicat ar fi lastarii sa-i scurtati de mugurii apicali, dupa ce au scos si ceva frunze pe ei… Deasemenea, in zonele mai sarace in muguri si lastari eu as pulveriza mai des cu apa, in felul acesta inmuind scoarta mai mult si facilitand aparitia mai repede a eventualilor muguri.
Daca sunt plante de transplantat, indicat ar fi sa se faca acest lucru inainte sa se desfaca mugurii….
Pana ce vremea nu se stabilizeaza, nu este indicat nici a da jos de pe pomisor eventualele varfuri uscate de ger ale ramurilor, nici a efectua alte taieri: riscam ca in cazul in care temperaturile scad sub zero grade sau se apropie mult de aceasta limita, respectiva parte/taietura sa inghete, seva sa se retraga si mai mult si in felul acesta putem pierde chiar si o ramura intreaga…. Si nimeni nu ar vrea sa-si dezechilibreze planta…
Schimbarea regimului de udare, de la cel de iarna (cu mai putina apa), ar fi bine sa se faca treptat, oferind sansa plantei sa se trezeasca si ea treptat. In cazul plantelor ce au iernat afara, eu le curat “plapuma” de frunze uscate pe la finele lunii martie, jumatea lui aprilie cand este o primavara mai racoroasa si daca este o primavera mai calda, luna aprilie le prinde “dezvelite”…
Mutarea plantelor din locul de iernat, ar trebui sa se faca si ea treptat. Expunerea brusca intr-un loc cu mult soare si lipsa protectiei de iarna poate oferi plantei un soc, ea reactionand de obicei prin uscarea mugurilor. De aceea se foloseste pentru asta acea “copertina”(facuta din plasa deasa de plastic, asemanatoare intrucatva plasei de tantari) ce ar trebui sa stea o vreme deasupra pomisorilor proaspat scosi de la iernat…. Soarele primaverii nu e chiar asa de violent ca cel al verii si de aceea in scurt timp “copertina” va fi scoasa, insa in timpul verii pentru a feri pomisorii de efectele unui soare foarte puternic, prinde bine… Daca sunteti mai comozi, pentru speciile ce nu solicita un soare puternic, puteti sa o lasati...
Legarile, consider ca sunt si ele indicate a se face dupa ce planta s-a trezit bine si a inceput sa lemnifice lastarii…. In general, in primavara, lastarii noi sunt foarte casanti si legandu-i exista in mare masura riscul sa se rupa.
Tot in primavara ( ca si in tot sezonul de crestere ), eu raresc mugurii lasand sa creasca doar cei ce corespund imaginii pe care doresc sa o obtin si bineinteles, incercand sa las si plantei posibilitatea de a-si asigura necesarul de foliaj, caci la fel de important ca si forma obtinuta, este ca planta sa fie sanatoasa si viguroasa, sa poata face fata schimbarilor ce le va suporta…
Ar trebui recunoscut de amatorii de bonsai ca foarte multe plante se pierd in primavara din cauza unei "treziri" neadecvate... Am auzit si sunt sigur ca si altii au auzit destul de des " mi-a murit planta fiindca a iesit vlaguita din iarna si n-a rezistat " sau ceva asemanator, insa nu este vorba de a rezista sau nu planta la iesitul din iarna ci de modul in care ii oferim noi conditiile de iernare si de a schimba regimul de iarna cu cel normal... Bineinteles ca atunci cand vedem soarele afara si varful ierbii incepe "mancarimea degetelor": ne invartim prin jurul plantelor, le mai taiem un lastar, ni se pare ca ramura nu e bine modelata sau nu sta bine cum sta, ori nu sta bine unde sta, asa ca fie legam, fie taiem, parca nu are destul apa etc. planta nefiind inca pe deplin trezita, fortand-o la o trezire si incercand sa-i grabim ceasul biologic. Pe langa efortul trezirii, ne supunem planta la inca altele: de a cicatriza locul taiat, de a suporta socurile diferentelor temperaturilor de la noapte la zi(de obicei primavara aceasta variind destul de mult) - in cazul in care se "reintoarce" iarna, socul pentru planta este si mai mare, trecand-o din interior in exterior in mod repetat si asa mai departe...
Nu e nimic daca planta se trezeste mai tarziu, important este sa se trezeasca... Nu conteaza ca planta lui cutarea are deja flori (sa zicem) si a noastra deabia a desfacut mugurii de frunze... Nu conteaza daca X a facut deja legari sau transplantari... Important este ca si modelatorul si planta sa se bucure deopotriva de primavara, de primele frunze, de primele flori (unde este cazul) si sa-si continue lungul drum al cunoasterii reciproce si a armoniei dintre vegetal si mineral pe de o parte si om pe de alta parte...

_________________
Presedinte al Asociatiei RO-BONSAI


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.

 
vizitatori de la 1.08.2001